Cypressvägen 1

Project

Location

Size

Year

Interior architecture

Tyresö, Sweden

425 m2, 4 floors

2016

This residence project is for a Swedish family that lives just outside of Stockholm surrounded by nature. The concept of their home is based on a large research on Swedish culture, traditions, design, and every day life to make the family feel at home.

The fireplace on the ground floor symbolizes the heart of the house to bring family and friends together. The routing and the grains of the wooden floor that subtly form circles around the chimney emphasize this and create more privacy the further away you go from it. Also the shapes of the house has a big influence on the actie and passive behaviour: being in the basement or under the pointy rood creates more privacy and intimacy, while the ground floor is very spacious and surrounded by big windows and openings to remove the border between inside and outside to enjoy the nature and sacred sunlight.